Pasen op z'n Keniaans - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Kim - WaarBenJij.nu Pasen op z'n Keniaans - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Kim - WaarBenJij.nu

Pasen op z'n Keniaans

Door: Kimpiej

Blijf op de hoogte en volg Kim

10 April 2007 | Kenia, Nairobi

Voor degenen die het misschien gemist hebben: afgelopen weekend was het Pasen. Ik heb het hier in ieder geval niet kunnen missen, want de Kenianen houden wel van (Christelijke) feestjes.
Op Goede Vrijdag waren alle kantoren gesloten en op 2e Paasdag ook. Het SOS Social Center was ook dicht, dus wij hadden een heerlijk lang weekend. Enne dat terwijl de supermarkt (en alle andere winkels) ‘very much open’ waren! Die gasten werken elke dag, op 2 dagen per maand vrij na. En die vrije dagen vallen niet toevallig op feestdagen….
Vrijdag begonnen de Easter holidays. Wij maakten er thuis een relaxdagje van en voordat we het doorhadden, was de dag alweer voorbij! Ik heb mijn mam gebeld omdat ze jarig was, de straatjongens hebben water gekregen en de buurman kreeg uitleg in ‘hoe een spelletje te doen op een laptop’.
’s Avonds zijn we met twee buurmannen naar town gegaan; een avondje dansen in Club Sound. Omdat we door een Keniaanse vriend gewaarschuwd waren over de combi uitgaan, Kenianen, blanken en de nacht in Nairobi, hebben we eerst maar weer eens een kaartje met een wijsheid getrokken. (Thnx Maloutje!) De wijsheid zei ‘Sta open voor veranderingen’, dus… omkleden en gaan! Er waren best wel veel wazungu en de eigenaar (‘Maar niet de manager, hoor!’) is ook een mzungu uit Israël. Hij vond het ook leuk om even contact te zoeken. Op z’n Keniaans dansen kon ik inmiddels al, maar nu kan ik ook op z’n Ethiopisch dansen, lees: shake de schouders. We hadden een gezellige avond en zijn ook weer helemaal heel en veilig thuis gekomen.
Zaterdag was een gewone dag, dus na wat uitslapen gingen we naar town en hebben daar supermarktdag gehouden. Supermarkten verkopen hier namelijk alles: van eten tot kookspullen en van geluidsinstallaties tot kantoorspullen. Voor onze kidsclubs hebben we materialen nodig en er blijkt een budget te zijn, dus moesten we even checken of we aan de gewenste materialen kunnen komen. Nou dat valt dus best tegen, want ze kennen hier geeneens gekleurd A4-papier! Die kindjes kunnen niet eens knutselen in kleur, denkt een recreatieleider dan.
Zondag 1e paasdag moest helaas de was weer handmatig gedaan worden, maar toen we eenmaal buiten het hek van SOS waren, kwam de paassfeer ons tegemoet! Alle mensen hadden nette kleding aan, er waren kerkdiensten in de openlucht, mensen gingen uit, enzovoorts. Wij zijn trouw naar het internetcafé gegaan om met onze familie&vrienden te chatten, wat overigens weer 2 uur lang gezellig met veel mensen kletsen was. De dag eindigde met een avond bij een kampvuurtje inclusief enjera (hét Ethiopische eten) samen met de buren en nog wat Keniaanse vrienden. Ze hadden echt wel lekker eten gemaakt en speciaal voor ons wat pili pili (het Ethiopische sambal) achterwege gelaten. We hadden al eens een cd’tje gemaakt met muziek van Nederlandse artiesten en daar hebben we zondag met z’n allen op gedanst. Gezamenlijk op z’n Ethiopisch en Keniaans dansen op Nederlandse muziek in Kenya; kan het nog multi-cultureler?!? De Kenianen en Ethiopiers waren helemaal verbaasd en onder de indruk van het nummer Binnenstebuiten (Yele) van Blof. De voor jullie waarschijnlijk onverstaanbare stukken zijn namelijk in het Swahili. Voor de record: ze zingen pcies hetzelfde als wat Pascal in het Nederlands zingt. Daarnaast waren ze helemaal fan van Sta op (en dans met mij) van Jan Smit. Sterker nog, wij werden erdoor uit onze slaap gehouden! Jan en Blof kunnen mail (inclusief video) verwachten over hun succes in Kenya.
Maandag 2e paasdag moesten we nog even bijkomen van de avond ervoor. ’s Middags kregen we collega’s op visite. We hadden er vier uitgenodigd om bij ons Nederlandse pannenkoeken te komen eten. We hadden ook eieren versierd en verstopt, maar helaas konden we die niet gaan zoeken omdat het heel hard regende. Het was wel super gezellig en onze collega’s vonden het gelukkig ook nog lekker.

Jullie zijn vast ook nog wel benieuwd naar mijn werk; nou de kidsclubs staan inmiddels op het punt van beginnen! Vorige week hebben we het plan van aanpak, inclusief planning en begroting, afgemaakt. Onze collega’s en begeleidende docent zijn het nu aandachtig aan het lezen, evenals de SOS Youth.
De SOS Youth zijn jongeren die vroeger hulp kregen van SOS en nu opgeleid zijn om kinderen dingen te leren. Ik had ergens gelezen dat zij ingezet konden worden in projecten van het Social Center. Dus hebben we contact met ze gezocht om ze te betrekken bij de promotie voor de kidsclubs. Na een korte vergadering waren ze al helemaal enthousiast. Dinsdag hebben we weer een bijeenkomst en we zijn erg benieuwd van wat zij van het concept vinden en of ze nog ideeën hebben voor de inhoud.
Zoals het er nu naar uitziet, worden de kidsclubs op zaterdagmiddagen gehouden voor ongeveer zo’n 20 kids per meeting. We denken nog na over waar (SOS of sloppenwijk), want we willen de groepen kids wel minimaal om de week ontmoeten. De inhoud varieert wat betreft onderwerp en activiteiten. De onderwerpen zijn: discriminatie, verwaarlozing, misbruik, HIV/AIDS, malaria en andere ziektes, kinderarbeid en daarnaast hebben de kinderen inbreng. De activiteiten wisselen tussen sport, drama, muziek en knutselen.
Deze week begint het pilot project. De komende woensdagen proberen we de concept versie van de kidsclubs op de woensdaggroep van het Psychosocial Programme uit. Dat zijn enthousiaste kinderen die goed Engels kunnen, weten wat ze willen en dus zijn zij de gelukkigen. Verder gaan we deze week en komende week langs bij de Holiday tuitions; lessen gegeven door SOS mensen aan de kinderen in de sloppenwijken tijdens hun vakantie. We gaan samen met de SOS Youth dan ook de Kidsclubs promoten voor de kinderen.

Eind volgende week komen mijn ouders en zusje al op bezoek! Dat zal wel even een gek gebeuren zijn; Anke en ik hebben hier samen een thuis gemaakt en dan komen er opeens nog een paar wazungu van thuis thuis…. A fijn, we gaan ze rondleiden door town, bij SOS Nairobi en daarna gaan we vier dagen op safari naar de Maasai Mara en Lake Nakuru. Hopelijk volgen een verhaal en mooie foto’s daarvan zo snel mogelijk!

Groetjes!
Liefs, Kimpiej

• 11 April 2007 - 10:30

Lisette:

Hey Kim,
    dat klinkt allemaal heel goed zeg van die kidsclub, dat wordt groots aangepakt!! Hier in NL gaat alles z'n gangetje, hopelijk in mei beginnen met afstuderen maarja nu het hier zo super lekker weer is, lig ik liever in de achtertuin dan dat ik aan mn schoolwerk zit :) veel plezier met je ouders en zusje!
    Liefs Lisette

• 11 April 2007 - 16:20

Rianne:

Haai Kimmiej!

Blij te horen dat t allemaal goed loopt en dat je ook daadwerkelijk de kans krijgt om er echt iets van te maken met de kidsclub!! Is leuk voor jezelf en natuurlijk ook voor de kiddo's!

Lachen dat die mensen daar Blof en onze eigen kleine Jantje Smit zo kunnen waarderen! Haha, ze moesten eens weten!

Have fun daar en natuurlijk veel succes met de kidsclub!

kus!

• 12 April 2007 - 07:16

Mam:

Ha Kim!
    Fijn verhaal weer!
    Vers van de pers neem ik het uitgeprint mee naar Oma! Ze zal er weer blij mee zijn.
    Volgende week kan ik je knuffelen!
    Liefs, Mams

• 12 April 2007 - 07:18

P.S.:

zullen wij gekleurd papier mee brengen?
    Mams

• 15 April 2007 - 17:32

Rob:

De foto´s zijn echt super Kim. Het is weer heel wat anders dan Hong Kong, Beijing en Guangzhou. Je hebt me zeker enthousiast gemaakt om er ook een keer te gaan kijken. Al lijkt het mij wel raar om als ´rijke´ westerling tussen die arme mensen te lopen. Ik vind het wel knap dat je dat doet. Super!

Rob